Wat is Natuurlijke Yoga in Diever en Ruinen?

 Natuurlijke Yoga is – eenvoud, aarden en mindfulness – 

Verloop van een les natuurlijke yoga in Diever en Ruinen: 

1. Het is belangrijk dat spanningen de kans krijgen het lichaam te verlaten. Een stilte moment, aardingsoefeningen en een actieve warming up zijn aan de orde.

2. Vloeiende bewegingen en eenvoudige yoga houdingen maken vervolgens ons lichaam meer open, doorstromend en krachtig. Door met aandacht te aarden en te bewegen ontspant ons vaak overvolle hoofd, we voelen onze voeten weer op de grond staan en komen weer op adem, hier en nu. 

3. De liggende, uitgebreide geleide ontspanning tenslotte geeft ons lichaam de kans om in balans te komen en verstilt onze geest, we komen helemaal in harmonie en tot rust. Zo  ontstaat ruimte voor nieuwe, verfrissende en positieve energie om energiek onze weg te vervolgen!  

We visualiseren tijdens de lessen met beelden uit de natuur, waardoor de oefeningen makkelijker verlopen

Waarom Natuurlijke Yoga? In de Yoga lessen blijven we op eenvoudige en natuurlijke wijze de stress een grote stap voor! De combinatie van veel aarden en mindfulness versterkt het proces van in verbinding komen. De yoga oefeningen zijn voor iedereen te doen, met elk lijf, omdat we uitgaan van jouw specifieke mogelijkheden! Daardoor heeft de yoga dus ook voor jou altijd effect. 

Welke leeftijden? De lessen zijn geschikt voor alle leeftijden en zullen bij iedereen effect hebben. De ervaring leert dat meest de actieve 50 plussers blij zijn met mijn lessen. De rust, de aandacht en ‘bewegingen die te doen zijn’ trekken de deelnemers aan, daarnaast ook dat deelnemers toch fysiek uitgedaagd worden en tevreden naar huis gaan. De ervaring om regelmatig yoga te beoefenen en om zo het grotere effect van de oefeningen te ervaren is doorslaggevend voor deelnemers om voor meest langere tijd te blijven. 

 De effecten van yoga- en ontspanningsoefeningen zijn ruimschoots bewezen:

 • je komt dichter bij jezelf en bent meer verbonden met je lijf en je gevoel.
 • de gewrichten worden flexibeler en de spieren krachtiger
 • de longcapaciteit verruimt en de bloedcirculatie verbeterd
 • mensen slapen beter
 • mensen voelen zich innerlijk rustiger 
 • bovenal versterkt ontspanning meer positiviteit en een meer tevreden gevoel
 • je komt dichter bij je natuurlijke manier van zijn; dus dichter bij je innerlijke wijsheid, liefde en kracht!

Regelmatige be-oefening heeft een preventieve werking, leert je beter om te gaan met stress en is gezond voor lichaam en geest.

Doel Natuurlijke Yoga (in willekeurige volgorde!)

 • meer innerlijk verbinden, vanuit de eigen bronkracht, het innerlijk licht leven
 • versoepelen en versterken van het lichaam; meer ruimte ervaren
 • meer energie krijgen; vitaler zijn 
 • regelmatig diep ontspannen; innerlijk rust en stilte ervaren
 • de basis krachtiger maken; aarden en je voeten weer op de grond voelen staan
 • balans ervaren tussen lichaam en geest
 • bevorderen van de liefdevolle omgang met jezelf    
 • meer verbonden zijn met en genieten van de natuur om je heen

eenvoudige yoga met een groot effect, voor iedereen te doen!

Natuurlijke Yoga werkt: aardend, diep ontspannend, openend, reinigend, verfrissend, soepel makend, doorstromend, harmoniserend, ruimte gevend, vitaliserend, helend, verzachtend, hart openend en verbindend met je eigen innerlijke natuur. 

cropped-juni-juli-2013-059.jpg

Is het wel iets voor jou? De bewegingen zijn zoals gezegd voor iedereen makkelijk te doen! Daardoor hoef je niet steeds om je heen te kijken of sla je geen oefening over en je kan jij je volledig richten op wat je doet. Met aandacht bewegen maakt een oefening veel effectiever! We creëren ontspanning en ruimte door de oefeningen zo veel als mogelijk  aan te passen aan jouw lichaam. We gaan dus mee met wat jij aan kan, we gaan uit vanuit jouw individuele stroom. We hoeven daarom geen ingewikkelde houdingen uit te voeren. We hebben allemaal onze gemakken en ongemakken met ons lijf en ieder kent daarin zijn eigen lichaam als beste. Door te bewegen van ‘binnen uit’, vanuit het milde contact met het eigen lichaam, kan je zonder te forceren op een luchtige manier ruimte, soepelheid en diepe ontspanning creëren. De bewegingen zijn vriendelijk en vloeiend en daarom op ieder niveau makkelijk te doen! Ieder op zijn/haar manier binnen de mogelijkheden die jouw lijf heeft. Het lijkt mij een uitdaging dat jou te laten ervaren! 

met aandacht bewegen, mindful bewegen, is thuiskomen in het hier en nu

De eenvoudige houdingen en bewegingen worden met positieve aandacht in alle rust gedaan, het geheel heeft daardoor een meditatief karakter. Accenten liggen verder op bewegingen ter versterking van onze basis, verruiming van de ademhaling, versterking van onze positieve harts-energie en reiniging op cel niveau. Ook leren we om meer in de eigen energie, bij jezelf te blijven, leren we onszelf energetisch te beschermen en wordt gestimuleerd de oefeningen ook thuis of op het werk te doen.

Afgestemd op de groep maak ik een eigen bewerking van oefeningen uit diverse  Yoga tradities (w.o. Dru Yoga en Akasha Yoga), Qi Gong, Dru Meditatie en Aandachtsbeoefening (Mindfulness), Energetisch werk  en Lichaamswerk.

afstemmen op de natuur is afstemmen op de energie van je ware zelf

De natuur is een onvoorstelbaar krachtige bron  om ons te ontspannen, energetisch te reinigen en te helen. De verwevenheid met de natuur tijdens de lessen herstelt onze innerlijke verbondenheid en geeft zo nieuw evenwicht in ons lichaam en onze geest.

canstock12050874

je hoeft nergens naartoe en toch zijn we altijd maar onderweg,

je hoeft ‘niets’ te doen!