Gayatri Mantra Meditatie

Gayatri Mantra

“OM BUHR, BHUVA, SWAHA
TAT SAVITUR VARENYAM
BHARGO DEVASYA DHEEMAHI
DHIYO YONAHA PRACHODAYAT”

We meditate on the glory of the Creator;
Who has created the Universe;
Who is worthy of Worship;
Who is the embodiment of Knowledge and Light;
Who is the remover of Sin and Ignorance;
May He open our hearts and enlighten our Intellect.

anahata4

De Gayatri Mantra is een oud vedish ‘gebed’ dat, zelfs op dit moment, wereldwijd gezongen, gereciteerd of beluisterd wordt vanwege de reinigende werking van de mantra op alle niveaus. Er wordt gezegd ‘dat het reciteren van de mantra de zanger zuivert, en dat het beluisteren van de Gayatri Mantra de luisteraar zuivert’. Het zingen van de Gayatri Mantra beïnvloedt het fysieke lichaam, zuivert het emotionele lichaam, en brengt je bij je hartsgevoel. Het is een mantra voor vrede en wijsheid voor iedereen. 

‘Since our soul is the Light of Life within us, and that acts on our body via the medium of the brain, we ask God to make this contact pure and righteous. The soul is of course inherently pure, being itself Divine in nature’. Voor mij benaderd deze interpretatie mijn visie over de mantra: ‘Het is een ode aan het Licht, aan God in ons en om ons heen. We vragen dit Licht onze geest te zuiveren, zodat we weer in vrede, wijsheid en puurheid mogen leven’.

Gedurende de 4 Gayatri Mantra Meditatie avonden beluisteren we meditatief verschillende versies van de Gayatri Mantra, meest gezongen door Deva Premal. We laten de klanken van de mantra op ons inwerken, waardoor direct de krachtige werking ervaren kan worden. Later richten we de klanken specifiek op onze chakra’s en tijdens de laatste bijeenkomst zingen we, voor wie wil, de mantra zachtjes mee. 

De Meditatie avonden beginnen met aandacht voor fysieke ontspanning, waardoor makkelijker en meer ontspannen gemediteerd kan worden. Een meditatie op de Gayatri Mantra wordt gevolgd door stilte meditatie. We mediteren op een meditatie kussen of op een stoel.